Šta je CMS i zbog čega je WordPress najbolja opcija

Šta je CMS (Content Management System)?

Sistem upravljanja sadržajem (CMS) omogućava vam da lako upravljate sadržajem veb sajta. Imate kontrolu nad gotovo svim elementima na vašem sajtu kao što su tekst, slike, linkovi i meniji.

Radi jednostavnosti, zamislite to kao Facebook. Prijavljujete se na administratorski panel sajta, dodajete nove stranice, ažurirate ili brišete postojeće. Isto kao što upravljate svojim Facebook profilom (slike, statuse, komentari i tako dalje).

Ranije su postojali samo statički veb sajtovi nad kojima niste imali kontrolu. Nekada smo gradili bez sistema za upravljanje sadržajem. Zbog toga vam je bio potreban programer kad god ste želeli da izvršite jednostavno ažuriranje sajta.

Sistem za upravljanje sadržajem omogućava vam da ažuriranje sadržaja uradite sami i sa lakoćom. Ne morate uopšte da znate i dodirnete kod web sajta – To je posao programera. Sve je vizuelno i intuitivno, a na kraju čak možete uštedeti nešto novca jer to radite sami.

Sistem za upravljanje sadržajem olakšava posao i programerima

CMS omogućuje da se fokusiramo na osnovni dizajn i logiku web sajta, ali i da ga brže izgradimo. Ne moramo izmišljati toplu vodu, jer uobičajene funkcije kao što su prijava, prenosi medija, meniji su već predefinisani. Portebno je samo odarbrati pri izradi stranice. Elemente stranice nadograšujete na CMS-u i prilagođavsate sajt vašin potrebama (ili potrebama klijenta) i činite rad intuitivnim za korišćenje.

Tehnički aspekt CMS-a je da koristi pomoćni programski jezik i bazu podataka. PHP, Ruby, Python, MySQL, MongoDB. Dakle, sve je dinamično i svakim ažuriranjem menjate i čuvate sadržaj u bazi podataka.

Statičkim sajtovima ne trebaju pomoćni programski jezik i baza podataka. Kodiramo ih standardnim „gradivim blokovima“ na web sajtu: HTML, CSS i ponekad Javascript.

WordPress je postao standard pri izboru CMS-a

WordPress je započeo kao platforma za blog, ali je evoluirao u CMS sa svim naprednim karakteristikama. Danas pomoću WordPress-a možemo upravljati svim vrstama web sajtova. Od sajta na nekoliko stranica, pa sve do onih većih razmera, uključujući i sajtove sa e-trgovinom. WooCommerce je sistem za upravljanje sadržajem e-trgovine. Izgrađen je kao dodatak WordPress-a i predstavlja jednostavano rešenje upravljanja prodajom fizičkih ili digitalnih proizvoda.

WooCommerce je naš izbor za razvoj internet prodavnica. To je testirano i provereno rešenje koje vole mnogi i teško mu je naći zamerke.

Neke od brendova koji za ažuriranje sadržaja na svojim sajtovima koriste WordPress i Woocommerce su:

 • TechCrunch
 • The New Yorker
 • BBC America
 • Bloomberg Professional
 • The official Star Wars Blog
 • Beyonce
 • The Walt Disney Company

WordPress koristi 33.6% aktivnih sajtova na internetu, po izveštaju koji je objavio W3Techs. A ako govorimo samo o sajtovima koji koriste neki CMS rešenja, WordPress dominira sa 60.5% udela na tržištu.

WordPress je zrela platforma za kreiranje web sajtova koja se stalno razvija. Iza sebe ima sjajnu zajednicu i jednu od najbolje organizovanih dokumentacija za programere.

Njegovo najnoviji update naziva se Gutenberg. To je kompletan spisak uređivača stranica, barem za sada. WordPress-ov tim radi na prepisivanju celog WordPress-a. Cilj je poboljšati korisničko iskustvo uređivanja stranica i upravljanja web sajtovima.

Zašto bi vaš sajt trebalo da bude na WordPress-u i kako to možeunaprediti vaše poslovanje?

Ako vas još uvek nismo ubedili da vaš sajt treba da radi na WordPress-u, nastavite da čitate. Evo nekoliko najvažnijih aspekata koji će vas ubediti da je WordPress idealno rešenje:

 • WordPress je besplatan softver. To znači da ga preuzimate, postavljate na server i možete s njim kreirati bilo koju vrstu web sajta. Nema apsolutno nikakvih naknada za njegovo korišćenje.
 • Njegov veliki ekosistem tema i dodataka omogućava Wordrpess-u da bude lako prilagodljiv. Ako ne možete da priuštite custom web sajt, možete da koristite neku od besplatnih tema ili da kupite premium temu (plaćenu). Ali ako se ozbiljno bavite svojim poslom, to nije put kojim želite krenuti. Premium teme su pune nepotrebnih funkcija koje usporavaju veb lokaciju. To onda negativno utiče na SEO i rangiranje. Radije dizajniramo i kodiramo prilagođene WordPress stranice od nule. Na taj način osiguravamo da vaš sajt bude prilagođen vašim potrebama. Na taj način SEO i vreme učitavanja su optimizovani, a na kraju ćete dobiti jedinstveni dizajn za razliku od teme koju koristi veliki broj drugih sajtova.
 • WordPress je SEO friendlyNapisana je standardnim visokokvalitetnim kodom usklađenosti i proizvodi semantičku ispravnost. Neosporno je da pretraživači „vole“ WordPress. Sajtovi na WordPress-u imaju tendenciju da se u pretraživačima rangiraju bolje od ostalih. U WordPress ekosistemu je i dodatak koji se zove Yoast SEO. Uporedo sa prilagođenim SEO optimizacijama, Yoast može učiniti čuda za vaše rangiranje na Google-u.
 • WordPress admin panel je intuitivan i jednostavan za upotrebu i upravljanje vašim web sajtom.
 • Siguran i bezbedan – WordPress je razvijen sa sigurnošću i smatra se vrlo sigurnom i bezbednom platformom za pokretanje web sajta.
 • WordPress podržava različite tipove medija. Bez obzira da li radite sa slikama, gifovima, videom, zvukom, fajlovima postavljenim na Youtube i mnogim drugim servisima, WordPress može sve da podrži.
 • Veoma je prilagodljiv – možemo izgraditi WordPress admin panel prilagođen isključivo vašim potrebama.
 • Još nekoliko velikih brendova koji koriste WordPress su: Mashable, NASA, Mozilla, Coca Cola, Wall Street Journal i mnogi drugi. Ovo govori o tome koliko je WordPress profesionalno i sigurno rešenje za kreiranje i održavanje vašeg sajta.