Šta je digitalni marketing i zašto je neophodan za vaš biznis?

Odgovor na pitanje šta je digitalni marketing možete pronaći ako pogledate oko sebe.

Koliko pametnih uređaja možete da vidite?

Telefoni, tableti i laptopovi su postali naša “desna ruka” pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, a taj trend nije prolazan – tu je da ostane i potpuno transformiše način na koji marketing i biznis funkcionišu. 

Preko pametnih uređaja tražimo informacije, kupujemo stvari, poručujemo hranu, bukiramo prevoz i još bezbroj stvari koje danas radimo mnogo brže i efikasnije nego pre samo 10 godina. 

Pogledajmo u budućnost. 

Mnogi biznisi koji ne idu u korak sa digitalizacijom polako se gase, jer takve kompanije više ne pružaju dovoljnu vrednost za kupca. 

Kako da dođe do vaše lokacije ako ne postojite na internetu?

Zašto da pešači do vas ako konkurencija nudi dostavu?

Ovaj tekst je sve što vam treba da sigurnim korakom zakoračite u svet digitalnog marketinga i rapidno povećate svoje poslovanje, što će na kraju dovesti do krajnjeg cilja, a to je – više novca.

Šta je digitalni marketing i zašto je neophodan za vaš biznis?

Google My Business – lokalna optimizacija za lokalne biznise

Tradicionalni marketing je u redu, ali samo ako se radi uporedo sa digitalnim marketingom.

Bez jakog prisustva brenda na internetu praktično poslujete “u mraku”.

Zašto?

Ne znate šta vaše kupce interesuje.

Ne znate šta radi vaša konkurencija. 

Ne znate koji su aktuelni trendovi. 

Na taj način sve svoje potencijalne kupce šaljete direktno u ruke konkurenata i ostavljate im veliki novac. 

Google My Business je prvi korak koji trebate napraviti u digitalnom marketingu, pogotovo ako ste vlasnik biznisa koji je usko vezan za određenu lokaciju poput stomatologa, klinike, veterinara, mehaničara i slično. 

Šta je Google My Business?

Zamislite da vas zaboli zub u sred noći. 

Šta je prvo što ćete uraditi?

Guglaćete najbližeg dežurnog stomatologa. 

Biznis koji je najbolje optimizovan će prvi izaći u rezultatima pretrage i dobiti novog kupca svojih usluga. 

To možete biti vi. Lokalnom optimizacijom pozicionirate svoj biznis na mapi hiljade onih koji svakog dana pretražuju proizvode i usluge koje vi nudite! 

Dakle, GMB služi da u svakom trenutku budete dostupni za svoju ciljnu publiku kada im zatrebate. 

Više informacija o lokalnoj optimizaciji pročitajte na ovom linku

SEO – optimizacija sajtova za pretraživače 

Optimizacija sajta je slično kao premeštanje fizičke prodavnice na prometno mesto. 

Nije dovoljno samo napraviti sajt – neophodno je dobro ga pozicionirati na internetu.

SEO (Search Engine Optimization) se sastoji od više elemenata i krucijalan je alat za uspešan digitalni marketing. 

Uz SEO možete:

  • podići svest o vašem brendu
  • izgraditi odnos sa potencijalnim kupcima
  • pozicionirati sebe kao autoritet u svojoj oblasti
  • pospešiti prodaju putem interneta

Kada je vaš sajt vidljiv na Google-u, odnosno rangira se visoko u organskim rezutatima pretrage za relevantne ključne reči, to će povećati promet i šansu da pretvorite internet posetioce u lojalne kupce. 

Kako se radi SEO?

Nećemo zalaziti previše u tehničke detalje optimizacije, ali ćemo navesti krucijalne elemente koji su neophodni za dobru optimizaciju sajta. 

Prvo: sadržaj. 

Kako biste uopšte imali mogućnost da se rangirate morate imati kvalitetan sadržaj na vašem sajtu, koji pruža vrednost potencijalnim kupcima. 

Tekstualni sadržaj na sajtu mora biti intuitivan, da šalje pravu poruku i da se obraća ciljnoj grupi. 

Kada ga ispunite ključnim rečima koje korisnici kucaju na Google-u, algoritam će prepoznati da je to ono što zanima korisnike i preporučiće vaš sajt u rezultatima pretrage. 

Pored toga, možete istražiti šta je to što vaše kupce zanima, šta ih brine, zbog čega ne mogu da zaspe noću i da im ponudite rešenje i odgovore kroz kvalitetan blog članak. Na taj način pružate vrednost potencijalnim kupcima bez da ste išta tražili za uzvrat, a oni će postati svesniji vašeg brenda, kupiti to što nudite, ostaviti svoj email kako bi pratili buduće objave ili vas se setiti u trenutku kada im zatrebaju vaši proizvodi ili usluge. 

Pored sadržaja, Google koristi još mnogo faktora za rangiranje, zato je SEO sastavni deo svake strategije digitalnog marketinga.  

Izgradnja povratnih veza je krucijalna za autoritet vašeg web sajta. Povratne veze su zapravo druge stranice koje postave link ka vašem sajtu. Što više povratnih veza imate Google će vas bolje rangirati, jer su povratne veze indikator da vaš sajt vredan, kvalitetan i da gradi autoritet. 

Postoje mnoge taktike za stvaranje povratnih veza, a neke od trenutno najboljih praksi uključuju gostujuće blogove. Napišete kvalitetan sadržaj, kroz njega postavite link ka vašem sajtu i okačite taj blog na sajtu saradnika. 

Više informacija o SEO-u pročitajte na ovom linku

Šta je digitalni marketing i zašto je neophodan za vaš biznis?

Google oglašavanje – privlačenje milionskog auditorijuma 

Zašto su oglasi za Google pretragu toliko važni za rast biznisa?

Razlog leži u tome što plasiraju oglase ljudima dok aktivno traže proizvod ili uslugu. 

Uporedite ovo sa TV reklamom. 

U nedelju uveče gledate svoju omiljenu seriju, a tokom pauze se prikazuje reklama za novi monitor. 

Ova reklama može biti potpuno nerelevantna za vas, a osim toga je plasirana u trenutku kada ne planirate ništa da kupujete i verovatno ćete je zaboraviti dok se okrenete. Podsetićemo da se 1 sekunda televizijske reklame enormno plaća, pa je dobro pitanje koliko je isplativo ulagati u takvo oglašavanje. 

Sa oglasom na Google-u, ovaj monitor bi videli svi oni koju aktivno već traže proizvod, spremni su da kupe, ali nisu sigurni na kom mestu. 

Termin koji se obično koristi za ovo je „namera pretrage“. Namera pretrage je jedini razlog zašto se toliko mnogo oglašivača slilo na Google-ovu oglasnu mrežu i zašto ulažu svoj budžet na ovoj ogromnoj platformi.

U poređenju sa oglašavanjem na TV-u, radiju ili bilbordu, digitalni marketing košta znatno manje i istovremeno doseže mnogo širu i ciljanu publiku. Korišćenje digitalnog marketinga za promociju vašeg biznisa pomoći će vam da imate mnogo bolji poslovni uspeh.

Više informacija o Google oglašavanju pročitajte na ovom linku

Marketing na društvenim mrežama – interakcija sa ciljnom publikom

Internet povezuje svet. 

Društvene mreže su prisutne u životima miliona ljudi širom sveta i kao takve postaju jedan od najvažnijih aspekata digitalnog marketinga, uz pomoć kojih možete dosegnuti do miliona kupaca širom sveta. 

Jedan od najvećih razloga za menadžment društvenih mreža je što vaši kupci tamo provode dobar deo svog vremena svakoga dana. 

To je dobar način za angažovanje i interakciju sa kupcima na mnogo ličnijem nivou. 

Jednostavnim istraživanjem tržišta možete odrediti koje društvene mreže vaša ciljna publika najviše koristi. Osim toga, komunicirajući i angažujući se sa svojim kupcima, možete osvojiti njihovu pažnju i preneti poruku svog brenda. 

Prisustvo na društvenim mrežama olakšava vašim kupcima da vas pronađu i povežu sa vama. Ovo će pomoći u stvaranju lojalnosti kupaca. 

Budući da je razvoj baze lojalnih kupaca jedan od glavnih ciljeva svakog poslovanja, društvene mreže bi trebale biti jedan od prioriteta u vašoj strategiji digitalnog marketinga. 

Lojalnost brendu i zadovoljstvo kupaca idu ruku pod ruku. 

Društvene mreže nisu ograničene samo na predstavljanje vaših proizvoda ili usluga; mogu se koristiti i za promotivne kampanje. 

Marketing principi su u suštini isti: kreiranje prodajnog levka, davanje vrednosti kupcu, širenje svesti o brendu i naposletku povećanje samog biznisa. Međutim, digitalni marketing je isključivo vezan za internet, stoga se način na koji se plasiraju oglasi i kreira strategija znatno razlikuju.

Sve inovativnije tehnološke promene menjaju trendove, stoga je potrebno neprestano pratiti rezultate i neprestano raditi na svom digitalnom marketingu. 

Sa uspešnom strategijom digitalnog marketinga postajete mnogo više od biznisa – postajete pouzdan partner za vaše kupce. Sve što je potrebno je mala inicijativa sa vaše strane. Zakažite besplatnu sesiju u trajanju od 30 minuta sa našim marketing strategom i mi ćemo napraviti strategiju digitalnog marketinga skrojenu prema meri vašeg biznisa. 

Napiši komentar