Landing stranica – šta je, kako se pravi i zašto povećava profit?

Digitalni marketing je nova sfera marketinga koja je donela tektonske promene u načinu na koji kompanije privlače nove kupce ili klijente. 

Ukoliko je vaš biznis u stagnaciji, vreme je da proverite efikasnost vaše digitalne strategije.

Kada zaronite u svet digitalnog marketinga, verovatno ćete naići na čitav rečnik novih reči sa kojima se niste susretali do sad, a jedna od njih koja će se možda najviše pominjati je landing stranica (landing page)

Izrada landing stranice može da deluje kao lak zadatak, ali je potrebno naglasiti da su one od vitalnog značaja za stopu konverzije i garantovano povećavaju profit!

Ovaj tekst je sve što vam treba da naučite kako se pravi efikasna landing stranica koja će vam doneti nove internet posetioce i pretvoriti ih u kupce lojalne vašem brendu!

landing stranica grafika

Šta je landing stranica i koja je razlika između landing stranice i početne strane?

Landing page je samostalna web stranica kreirana posebno za marketinšku ili reklamnu kampanju. Ovde posetilac “sleti” (page landing) nakon što klikne na vaš oglas koji ste postavili na Google-u, YouTube-u, Facebook-u, Instagram-u i drugim društvenim mrežama. 

Za razliku od uobičajenih web stranica na sajtu, landing stranica je dizajnirana sa jednim fokusom i ciljem, a to je poziv na akciju (Call to action, CTA).

Upravo ovaj fokus čini landing stranice najboljom opcijom za povećanje stope konverzije vaših marketinških kampanja i smanjenje troškova sticanja potencijalnih kupaca.

Pitanje koje se često postavlje je – da li je svaka stranica na web sajtu landing stranica?

Tehnički da, može biti, izraz landing stranica se koristi recimo u Google Ads-u i Google Analatici, ali nisu sve stranice iste. U digitalnom marketingu koristimo izrad “landing stranica” da opišemo web stranicu koja je dizajnirana isključivo sa jednim ciljem i jednim pozivom na akciju, i uglavnom nema aktivnu navigaciju pri vrhu kako se posetiocu ne bi odvlačila pažnja sa onoga što ta landing stranica treba da proda. 

Vaša početna stranica može da pruži odlično korisničko zadovoljstvo, ali posetioc neće nužno obaviti kupovinu.

Zašto?

Sa početne strane možete otići bilo gde: prijaviti se za posao, pročitati blog članak, pogledati cenovnik, upoznati se sa brendom i tako dalje. 

Pošto početna stranica ima na desetine potencijalnih “smetnji” jer na desetine stvari privlači pažnju posetiocu, landing stranica je prilično fokusirana na jedan zadatak. Manje linkova na landing stranici povećava stopu konverzije jer postoji mnogo manje stvari koje potencijalnom kupcu mogu odvući pažnju od kupovine. 

Zato stručnjaci za digitalni marketing uvek koriste landing stranicu kao centar svog internet prometa!

Vrste landing stranica 

Landing stranica može imati mnogo varijacija, u zavisnosti od svoje svrhe, ali možemo ih grubo podeliti na 2 tipa landing stranicalanding stranica za generisanje novih klijenata i landing stranica za povećanje prodaje. 

Landing stranica koja za cilj ima da privuče internet posetioce i pretvori ih u lojalne kupce, koristi popunjavanje obrasca kao poziv na akciju. Popunavanjem obrazaca potencijalni klijenti ostavljaju svoje podatke poput email-a, broja telefona i imena. 

B2B (Business to business) marketari koji prodaju proizvode ili usluge sa visokom cenom koriste ovaj pristup kako bi “zagrejali” posetioce landing stranice i ubacili ih na listu potencijalnih kupaca. 

Vrlo često marketari nude dodatnu vrednost sa besplatnim e-knjigama, webinarima, priručnicima i slično. 

Sa druge strane, landing stranica za povećanje prodaje ima poziv na akciju koja šalje posetioce direktno u proces naručivanja i kupovine.

Kako privući posetioce na landing stranicu?

Sada kada smo objasnili šta je landing stranica i koji tipovi postoje, logično pitanje koje se postavlja je: kako privući posetioce na landing stranicu?

Moraćete da popunite prodajni levak sa posetiocima kako bi vaša landing stranica uopšte imala smisla i dala efikasne rezultate koji će povećati vašu prodaju. Sada ćemo istražiti neke od uobičajenih izvora internet saobraćaja na landing stranicu koje možete iskoristiti za vaš biznis. 

oglasavanje na društvenim mrezama grafika

Google oglašavanje – najmoćniji marketinški alat 

Google oglašavanje je postalo najmoćniji marketinški alat savremenog tržišta!

Za razliku od tradicionalnog marketinškog oglašavanja, Google plasira oglase u trenutku kada kupci već pretražuju proizvode ili usluge koje vi nudite, odnosno spremni su da izvrše kupovinu samo nisu sigurni kome da se obrate. 

Zanimljiv tekst i atraktivne slike igraju veliku ulogu na stopu klikova, stoga nemojte štedeti na tim stvarima jer predstavljaju sam ulaz sa “prometnog i bučnog mesta” kao što je internet na vašu landing stranicu. Ukoliko loše predstavite sebe kroz tekst i slike, odnosno posetiocu nije već iz rezultata pretrage jasno čime se bavite, preskočiće vaš oglas i kliknuti na onaj koji je taj posao uradio bolje. 

Osim toga, sortira posetioce prema unapred definisanim faktorima kao što su njihova lokacija (ako ste lokacijski biznis to je veoma bitno), sfere interesovanja, prethodnih pretraga i tako dalje. 

Plaćenim Google reklamama se možete odmah pozicionirati na vrhu rezultata pretrage i na taj način generisati veliki broj klikova i posetioca za kratko vreme.

Marketing društvenih mreža – menadžment i oglašavanje

Vođenje društvenih mreža i oglašavanje na Facebook-u, Instagram-u, Twitter-u ili LinkedIn-u je odličan način za targetiranje potencijalnih kupaca jer oni tamo provode dobar deo svog vremena svakoga dana, bez obzira na to u kojoj industriji poslujete. 

Svojevrsna magija marketinga društvenih mreža je što možete da se povežete sa kupcima i pre nego što požele vaš proizvod ili uslugu!

Osim što nudi napredne funkcije targetiranja ciljne grupe, svaka društvena mreža ima svoje karakteristike. 

Na primer: Instagram je odlična platforma za brendove koje nude proizvode sa snažnom vizuelnom privlačnošću, jer je Instagram društvena mreža pravljena prvenstveno za deljenje fotografija i video klipova.

Sa druge stane, B2B oglašivači radije koriste LinkedIn kako bi došli do profesionalaca koji rade u određenim industrijama. 

Email kampanja – najčešće korišćen marketinški kanal 

Email se često smatra najučinkovitijim marketinškim kanalom zbog svog ogromnog dosega i niskih troškova, u poređenju sa drugim platformama. 

Studija Radicati grupe iz 2018. godine predviđa da će do 2022. godine biti 4,2 milijarde korisnika e -pošte. To je više od polovine planete!

Moćna kombinacija email-a i landing stranica može se koristiti i za negovanje postojećih odnosa sa klijentima i za sticanje novih. 

Nakon što sastavite listu kontakata, vaša pažljivo izrađena elektronska pošta omogućava da privučete čitaoce svojom ponudom, dok landing stranica popunjava detalje i usmerava posetioce ka pozivu na akciju.

Organski internet saobraćaj – SEO

Izraz “organski saobraćaj” se odnosi na sve posetioce koji su došli na sajt bez da ih je privukla reklama, već su naišli na vašu landing stranicu u organskim rezultatima pretrage na pretraživačima. 

To možete postići pomoću optimizacije web sajta, iliti SEO (Search Engine Optimization).

Kreiranjem privlačnog, korisnog sadržaja na vašoj web stranici ili landing stranicama, možete osigurati da se vaša kompanija češće pojavljuje u povezanim pretragama. 

Međutim, nazvati organski saobraćaj “besplatnim” je pomalo pogrešno. To ne znači da nije uloženo vreme i novac u rangiranje, jer postoji čitav aspekt optimizacije koja iziskuje tim profesionalaca posvećenih privlačenju što više internet posetioca.

Ono što organski saobraćaj čini besplatnim dolazi nakon rezultata – jednom kada se rangirate visoko u organskim rezultatima pretrage, internet posetioci će sami dolaziti svakoga dana. 

Naglasićemo: Nemoguće je izlistati sve marketinške kanale pomoću kojeg možete da generišete saobraćaj na vašu landing stranicu. 

Na primer, mogli biste da prikazujete oglase tokom podcast-a, kreirate interaktivne kvizove ili pokrećete tradicionalne štampane oglase sa QR kodovima. Bez obzira na to kako privučete posetioca u prodajni levak, landing stranica će vam pomoći da to iskoristite na najbolji mogući način.

Sada se sigurno pitate: Ako su landing stranice toliko važne, zašto ih ne koristi svaka kompanija?

Postoji pogrešno mišljenje da je veoma teško izdvojiti se na internetu svojim sadržajem, a to na sreću nije istina. Izgradnja kvalitetne landing stranice se manje fokusira na “blještavilo”, a više na to da potrošači dobiju ono što traže kako bi rešili neki svoj problem.

Šta čini dobru landing stranicu?

Kao što smo već pomenuli u tekstu iznad, vaša početna stranica ne bi trebalo da bude landing stranica.

Morate poslati kupce na stranicu koja će im omogućiti da vide sav potencijal ponude koju im nudite, zajedno sa benefitima koji mogu da reše neki njihov problem. Budući da landing stranica i jeste vezana za nešto specifično i posebno, ima mnogo veće šanse da privuče pažnju kupca i, idealno, natera ga da se vrati. 

Dobre landing stranice se obraćaju ciljnoj publici, a ne svima! 

Segmentiranje baze korisnika pomaže vam da ciljate određene potrošače kroz prilagođene kampanje. 

Takođe bi trebalo da vam da ideju o tome zašto je neka osoba kliknula i kakva bi mogla biti njihova dugoročna veza sa vašom kompanijom.

Osim toga, omogućavaju korisnicima pristup drugim relevantnim proizvodima ili uslugama. Kupcu se sviđa ono što su upravo kupili od vas. Sada možete da ponudite linkove do drugih ponuda, svoje profile na društvenim mrežama ili ih pozvati da se prijavi na email listu.

Nema sumnje u to – živimo u digitalno povezanom svetu. Hrabro napredovanje uz kampanju digitalnog marketinga može lako biti jedno od najboljih ulaganja u rast vašeg biznisa. 

Gde vidite sebe za 5 godina?

Gde za 10?

Da li radite za platu ili ste sami sebi šef?

Preuzmite inicijativu još danas i zakažite potpuno besplatnu sesiju u trajanju od 30 minuta sa našim ekspertom za digitalni marketing, koji će vam odgovoriti na sva pitanja i pomoći da izgradite marketing strategiju prema meri vašeg biznisa!

Napiši komentar